ЯК ПОДОВЖИТИ МОЛОДІСТЬ: АКТИВНЕ ДОВГОЛІТТЯ І ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ

Сучасні медичні дослідження підтверджують, що здоровий спосіб життя є запорукою гарного самопочуття навіть у зрілі роки. А хто ж не мріє відчувати себе завжди молодим не тільки в душі, але й фізично? Центр громадського здоров’я України розповідає про те, як зберегти здоров’я і подовжити молодість.

Фізична активність

Усі знають вислів «Рух — це життя», але далеко не кожен застосовує його на практиці. За даними ВООЗ, для профілактики захворювань серця необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 150 хвилин на тиждень. Однак, якщо у вас сидячий спосіб життя, варто рухатися не менше години на день. Для початку намагайтеся щодня гуляти на свіжому повітрі, робити зарядку, менше використовувати ліфт, а підніматися сходами.

Режим дня

Здоровий сон подовжує молодість, тому що в нічні години працює гормон, що нейтралізує окислювальні процеси в організмі. Лягайте спати до 22:00, оптимальна тривалість нічного відпочинку становить 7-8 годин.

Збалансоване харчування

Білки, жири і вуглеводи мають бути присутні в щоденному раціоні. Обов’язково включати до кожного прийому їжі овочі. Фруктам і ягодам слід віддавати перевагу в першій половині дня.

Вважається, що найбільшу користь приносять рослинні продукти, вирощені в тому регіоні, де ви живете. Тому їжте сезонні овочі, робіть заготовки на зиму в морозильній камері. А ось від маринованих та консервованих продуктів краще відмовитися через великий вміст солі.

Розвантажувальний день

Дієтологи не дійшли згоди, чи варто влаштовувати періодичне голодування для оздоровлення організму. Це рішення індивідуальне і залежить від стану здоров’я.

На користь голодування наводять факт зниження рівня цукру в крові завдяки відмові від їжі і, як наслідок, зменшення ризику захворіти на цукровий діабет. Обмеження в раціоні знижують рівень вісцерального жиру, усувають запальні процеси в шлунково-кишковому тракті, перешкоджають розвитку онкозахворювань.

Найлегший спосіб влаштувати розвантажувальний день — використання так званої інтервальної дієти, системи 16/8. Протягом 8 годин ви можете вживати їжу, а решту доби голодуєте.

Оптимально, щоби період голодування частково припадав на час сну. Наприклад, о 08:00 — сніданок, о 12:00 — обід, о 16:00 — вечеря. Наступний прийом їжі буде через 16 годин — о 8 ранку.

Деякі дослідження пов’язують активне довголіття з помірним режимом харчування: 3-4 рази на день із вечерею за 4 години до сну.

Виключення шкідливої їжі

Надмірна кількість цукру в харчуванні призводить не тільки до виникнення зайвої ваги, але сприяє розвитку серйозних захворювань.

Для збереження здоров’я виключіть з меню продукти, які містять доданий цукор (солодкі напої, випічка та інші кондитерські вироби). Природні джерела цукру (фрукти, мед) слід уживати контрольовано. Також варто обмежити вживання ковбас, сосисок, фаст-фуду.

Ці прості правила харчування, щоденний рух і позитивні емоції допоможуть подовжити вашу молодість.

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України