Пестициди у харчових продуктах рослинного походження.

З метою захисту сільськогосподарських культур від шкідливих організмів використовуються пестициди – токсичні речовини, їх сполуки або суміші речовин хімічного чи біологічного походження, призначені для знищення, регуляції та припинення розвитку шкідливих організмів, внаслідок діяльності яких вражаються рослини, тварини, люди і завдається шкода матеріальним цінностям. Завдяки пестицидам підвищується врожайність сільськогосподарських культур. Пестициди, як всі інші хімічні речовини, потенційно шкідливі для здоров’я людини та навколишнього природного середовища.

За даними ООН кожного року у світі реєструється від 500 тис. до 2 млн. випадків отруєння людей пестицидами, більшість з яких припадає на сільських мешканців. Щорічно від отруєнь пестицидами помирає 200 тис. осіб.

Хімічні та біологічні компоненти цих речовин накопичуються у воді і грунті, завдяки чому потрапляють до продуктів харчування. У 2017 році експерти Робочої групи з охорони довкілля (EWG) США за результатами тестів понад 36 тисяч зразків продуктів, відібраних на території США, склали «Брудну дюжину» харчових продуктів за ступенем вмісту пестицидів. За результатами тестів найбільший вміст пестицидів міститься у таких овочах та фруктах: полуниця, шпинат, нектарини, яблука, персики, груші, вишні, виноград, селера, томати. В інших куточках земної кулі, в тому числі в Україні, лідерами за кількістю пестицидів також залишаються практично ті ж продукти, з поправкою на хімічний склад пестицидів, що використовуються у даному регіоні та кліматичні умови. Така ситуація складається через те, що наявність залишкових кількостей пестицидів у різних овочах та фруктах  зумовлена насамперед їх анатомічною структурою. Оскільки обробка пестицидами овочів та фруктів проводиться з зовнього боку, продукти щільно захищені зверху листям (кукурудза, капуста та інші), всередені накопичують пестициди в значно меншій кількості, ніж незахищені (полуниця, яблука та інші). Швидке визрівання різних продуктів (полуниця, шпинат) також негативно  впливає на кількість пестицидів, оскільки зменшується період їх розпаду у часі. Крім того, на накопичення пестицидів у овочах та фруктах впливають інші фактори: їх фізико-хімічні властивості, розчинність у воді, ступінь проникнення речовин у тканини різних рослин, швидкість та характер трансформації, властивості препаратів (емульсія, суспензія, розчин, розмір частинок, концентрація розчину), спосіб нанесення на оброблюваний об’єкт (температура, тиск на виході, дисперсність), норми витрат та кратність обробки, особливості оброблюваного об’єкта (поверхня гладенька, шорстка, воскове покриття, конфігурація), грунтово-кліматичні та метеорологічні умови (температура, вологість повітря, дощі, роси), характер землеробства (суходільне, поливне). Пестициди можуть зберігатися у вегетативних культурах від одного тижня до 5 місяців. Деякі хлорорганічні речовини дуже стійкі і їх знаходять у грунті та харчових продуктах через 4-12 років після застосування.

З метою захисту організму людини від негативних наслідків дії пестицидів на державному рівні проводиться регламентація вмісту пестицидів у продовольчій сировині та харчових продуктах. На сьогоднішній день така регламентація проводиться у відповідності до ДСанПіН 8.8.1.2.3.4-000-2001 «Допустимі дози, концентрації, кількості та рівні вмісту пестицидів у сільськогосподарській сировині, харчових продуктах, повітрі робочої зони, атмосферному повітрі, воді водоймищ та грунті» або у нормативно-технічній документації на конкретний продукт – державних стандартах (ДСТУ, ТУ, ГОСТ, ГСТУ).

Застосовуючи пестициди для обробки сільськогосподарських культур державним або приватним підприємствам та громадянам слід пам’ятати: головне — збереження здоров’я, а не тільки високий врожай та економічний ефект.

Щоб попередити отруєння пестицидами і не забруднювати ними вирощену сільськогосподарську продукцію, необхідно дотримуватися наступних рекомендацій. Купувати препарати потрібно у спеціалізованих магазинах, а не на стихійних ринках. На пестициди повинні бути висновки державної санітарно-епідеміологічної експертизи та сертифікати якості. До кожної одиниці упаковки повинні надаватися дані про склад препарату, назву виробника, термін придатності, інструкція щодо застосування.

При застосуванні пестицидів обов’язково необхідно дотримуватись зазначених в інструкції рекомендацій щодо норм та кратності обробок, термінів очікування після обробки до збору врожаю.

До речі, навіть ретельне миття овочів та фруктів проточною водою зменшує вміст пестицидів, як і інших небезпечних факторів, що можуть призвести до харчових отруєнь.

Будьте здорові!