Біологічна дія шуму на організм людини.

Одним із факторів забруднення оточуючого середовища є шум. Шумом називають будь-яку несприятливу дію на людину звуку. В сучасному світі практично все, що нас оточує може бути джерелом шуму.

Шум відноситься до тих факторів, до яких не звикає людина. Больовий поріг для вуха людини складає  130 дБ. За даними наукових спостережень зростання захворюваності населення відмічається після проживання протягом  8-10 років  під впливом шуму інтенсивністю понад 70 дБ. Захистити себе від впливу шуму можливо лише за межами міста. В міських квартирах залишається лише один вихід – проведення шумоізоляції, яка досягається сучасними будівельно-оздоблювальними  матеріалами. Значний ефект дає благоустрій житлових районів. Навіть невелика смуга чагарнику вздовж дороги  здатна в декілька разів розсіяти та поглинути шум. Самі мешканці можуть знизити шумове навантаження за рахунок зменшення звуку  домашньої  апаратури.

Наказом Міністерства охорони здоров’я України  від  22 лютого 2019 року № 463 затверджено «Державні санітарні норми допустимого рівня шуму в приміщеннях житлових та громадських  будинків  і на території житлової забудови».

Лабораторія електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проводить дослідження шуму за зверненнями фізичних та юридичних осіб. Для проведення досліджень замовник може звернутись  з понеділка по п’ятницю з 9-00 до 17-00 за адресою: м.Харків-70, Помірки, тел. 315-00-07; 315-00-48.