Правильне та корисне водоспоживання

Вода – основа життя, без неї людина може проіснувати всього декілька днів. В принципі, це відомо всім, але мало хто замислюється над питанням, як правильно пити воду, яку воду краще пити, скільки рідини можна випивати за день. Тільки правильне вживання води може дійсно принести користь здоров’ю.

Перше питання, яке часто хвилює людей, скільки пити води в день?

Прийнято вважати, що норма для людини – це два літри. Існують і інші розрахунки того, скільки потрібно пити води. Наприклад, вважається, що на 30 кг ваги необхідно вживати 1 л рідини. Тобто, людині з середньою вагою в 60 кг дійсно потрібно випивати за день до двох літрів води. Порахувати скільки потрібно пити води можна і з урахуванням її втрат. Так,  з сечею за добу виходить півтора літри води, з потом від 300 до 600 мл, з диханням людина втрачає 400 мл рідини, а через кишковий тракт  виходить 200 мл. В результаті за добу людина втрачає близько 2,5 л, значить таку ж кількість потрібно поповнити. Слід враховувати, що вода починає інтенсивніше випаровуватись в жарку пору року, при значних фізичних  навантаженнях, отже  потрібно випивати рідини ще більше та маленькими порціями.

У людей часто виникають питання, як правильно пити воду, щоб вона приносила користь для здоров’я. Перше, про що потрібно сказати, це про вживання рідини вранці, натщесерце. Вранці корисно пити воду, тому що вона змушує включитися в роботу систему травлення, очищає кишковий тракт  від шлаків, що скупчилися за ніч, заповнює втрату рідини, яка сталася під час сну.

Багато суперечок точиться навколо питання, чи шкідливо пити воду під час їжі. Одні фахівці говорять, що робити цього не можна, інші стверджують, що запивати їжу водою цілком прийнятно. Якщо під час обіду з’їдати суп або іншу рідку страву, то запивати другу страву  не обов’язково, а от коли їжа складається з бутерброда, густого пюре або каші (харчування у сухом’ятку) – запивати необхідно,  рясне пиття розм’якшує їжу і покращує її перетравлення. Найкраще робити це дрібними ковтками, вода не повинна бути занадто гарячою чи холодною, бажано, щоб температура їжі і температура води збігалися. Якщо пити воду для схуднення, то краще робити це перед вживанням їжі, шлунок заповниться рідиною і під час обіду людина зможе менше з’їсти.

Іноді здається, що вся вода однакова. Насправді це не так, вода буває різною за своїми характеристиками і по своїй користі для організму. Перш ніж вирішити, яку воду краще пити, потрібно розібратися з її складом, він може відрізняться по  біологічній чистоті та  ступеню мінералізації. Біологічна чистота води залежить від наявності в ній мікробів, вірусів, паразитів. Абсолютної стерильності досягти не вдається ніколи, але максимально звільнити воду від шкідливих організмів потрібно. Досягається це шляхом кип’ятіння, хлоруванням або озонуванням. Якщо говорити про хлоровану і озоновану воду, то найкраще пити озоновану.  Хоча вміст хлору у воді з-під крана зовсім невеликий, при постійному вживанні він може негативно позначитися на здоров’ї. Під час кип’ятіння хлор частково вивітрюється  та  знищуються всі шкідливі мікроорганізми, але  пити кип’ячену воду весь час не бажано, так як  у ній  менше мінералів, ніж у сирій, вона чиста, але не приносить  користі.

Тепер кілька слів про вміст у воді мінеральних речовин. Яку воду пити корисно, з високою мінералізацією або з низькою? В ідеалі вода повинна містити 200-500 мг мінеральних речовин на один літр. Якщо їх більше, то вода вважається твердою, її потрібно пом’якшувати кип’ятінням, якщо менше – то занадто м’якою. Коли вміст солей  малий, то потрапляючи в організм, вода вимиває мінерали з органів і тканин, коли ж солей багато – вони осідають в кістках і можуть викликати їх передчасне старіння. Ось навіщо потрібно пити багато води, але з певним вмістом різних мінералів.

Споживайте воду правильно та з користю для здоров’я!