Про поширення небезпечних інфекційних захворювань у світі.

Згідно з інформацією ДУ «Український науково-дослідний протичумний інститут ім. І.І. Мечнікова МОЗ України» у липні-серпні поточного року у світі реєструвалися такі особливо небезпечні хвороби, які мають широку розповсюдженість та забирають людські життя – жовта гарячка, гарячка Ласа, чума, Конго-Кримська геморагічна гарячка та інші.
Так, на початок вересня 2016 року в Анголі зареєстровано 4065 підозрілих випадків жовтої гарячки, 372 хворих померли (летальність склала 9,2%). У Демократичній республіці Конго спалах розпочався у країні з березня 2016р. Станом на початок вересня 2016р. виявлено 2603 підозрілі випадки, 16 хворих померли.

У Нігерії триває масштабний спалах гарячки Ласа. Станом на початок вересня 2016року повідомлено про 284 випадки хвороби, померло 154 особи (летальність склала 54,2%). Повідомлення про нові випадки продовжують надходити. У Нігерії гарячка Ласа є ендемічною, спалахи реєструються майже кожного року. Так, у 2012 році було зареєстровано 1723 випадки гарячки Ласа, померло 112 осіб (летальність склала 6,5%).

У вересні 2016року повідомлено про випадок чуми ( США, штат Нью-Мехіко, це третій випадок чуми у штаті з початку року) та про 2 підтверджені місцеві випадки Конго-Кримської геморагічної гарячки (ККГГ), виявлені у Іспанії (Мадрид). Перший хворий ККГГ, помер у лікарні, другий випадок – медична сестра, яка надавала медичну допомогу першому хворому у палаті інтенсивної терапії. Двісті осіб підпали під медичне спостереження у зв’язку з контактом з цими двома хворими. Збудник ККГГ виділяють від кліщів на території Іспанії з 2012 року.

Продовжують реєструватися випадки інфікування людей коронавірусною інфекцією MERS-CoV. Саудівська Аравія повідомила про 22 захворілих, яких виявлено у липні – серпні 2016року, завізні випадки зареєстровано у Австрії та Таїланді.
Слід пам’ятати, що перебуваючи на території країн, де реєструються вищезазначені та інші захворювання, які можуть привести до фатальних наслідків, знизити ризик зараження можна дотримуючись певних правил:
– уникати контактів з захворілими на інфекційні захворювання;
– дотримуватись правил особистої гігієни;
– не вживати воду, страви та спеції, які придбані у сумнівних місцях;
– під час купання у водоймах і басейнах не допускати попадання води в ротову порожнину;
– у разі виникнення симптомів захворювання потрібно повідомити туристичного гіда та обов’язково звернутись до лікаря.

Додаток. 1 Перелік країн, в яких були зареєстровані небезпечні інфекційні захворювання людей, у липні-серпні 2016 р.